Consultkaarten meer toegankelijk gemaakt

Consultkaarten meer toegankelijk gemaakt

donderdag, 27 mei, 2021

Om een goede keuze te maken in de behandeling zijn voor diverse aandoeningen Consultkaarten gemaakt. Zij helpen de patiënt en de zorgverlener bij het bespreken van de behandelmogelijkheden en ondersteunen het Samen beslissen.

Voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van (medische) informatie, zijn tekstuele Consultkaarten vaak te ingewikkeld. Daarom zijn enkele Consultkaarten nu doorontwikkeld naar Consultkaarten in beeld. Met begrijpelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen is de Consultkaart in beeld toegankelijk voor iedereen.

Deze kaarten zijn ontwikkeld met patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en zorgverleners. Daarnaast zijn alle kaarten getest met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar voor iedereen kan de Consultkaart in beeld een uitkomst zijn. Denk aan emotionele situaties waardoor de patiënt informatie niet goed meer opneemt. Of mensen die sowieso informatie in beeld beter onthouden.

‘De Consultkaart in beeld geeft een goed overzicht van alle behandelingen. De duidelijke plaatjes zijn een mooie aanvulling op de korte teksten. We willen de Consultkaart in beeld dan ook gaan gebruiken voor alle patiënten die voor deze keuze staan’.

Caroline Douma, Internist-nefroloog Spaarne Gasthuis

Bij de kaarten is een beknopte handleiding geschreven. Aan de hand hiervan kunnen zorgverleners de Consulkaart in beeld eenvoudig in hun praktijk toepassen.

 

Rond de volgende aandoeningen zijn nu Consultkaarten in beeld ontwikkeld:

  • Artrose van de heup
  • Artrose van de knie
  • Stoppen met roken
  • Blijvende schade aan uw nieren

Een Consultkaart in beeld rond aortaklepstenose volgt in de loop van dit jaar.

Voor organisaties die hun Consultkaarten ook willen door ontwikkelen naar Consultkaarten in beeld is een praktische methodiek beschrijving gemaakt.

Alle informatie is te vinden op: www.consultkaart.nl.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Stuur een mail naar kwaliteit@patientenfederatie.nl.