In Memoriam Dr. Ronald Hené

In Memoriam Dr. Ronald Hené

dinsdag, 19 december, 2017

Op 10 december 2017 is Ronald Hené op 70-jarige leeftijd overleden.

Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij als internist-nefroloog verbonden aan de afdeling Nefrologie en Hypertensie van het UMC Utrecht. Zijn belangrijkste eigenschap, die in alle facetten van zijn functioneren doorklonk, was dat hij een begaafd en doortastend clinicus was, die vele generaties medische studenten en arts-assistenten in opleiding no-nonsense geneeskunde bijbracht, maar altijd met het belang van de patiënt voorop. Jaren nadat deze titels afgeschaft waren noemde en voelde hij zich nog chef de clinique en chef de policlinique.

Hij was een netwerker avant la lettre, maar noemde dat anders. Hij gebruikte vitamine R, waar de R stond voor “relatie”. Zijn goede relatie met vele collega’s en patiënten stelden hem in staat veel te bereiken. Zo was hij actief in patiëntenverenigingen, maar droeg hij ook bij aan zeer uiteenlopende zaken als onderwijsvernieuwing en introductie van het elektronische patiëntendossier. Dankzij zijn grote netwerk binnen en buiten het UMC Utrecht werd hij auteur en medeauteur van bijna 150 publicaties.

Misschien zijn belangrijkste prestatie is dat hij de niertransplantatie in het UMC Utrecht op de kaart zette. Nadat hij hoofd van deze afdeling werd nam het aantal niertransplantaties van enkele ingrepen per jaar haast exponentieel toe. Op verstandige wijze introduceerde hij ethisch lastige procedures, zoals transplantaties met nieren van levende donoren, in het UMC Utrecht. De vrucht van zijn inspanningen was dat in 2013 de 1500e niertransplantatie in Utrecht werd uitgevoerd. Naast zijn drukke werkzaamheden was hij maatschappelijk zeer actief en vond tijd voor bestuurlijke activiteiten zowel binnen als buiten de geneeskunde.

Nefrologisch Nederland verloor met Ronald Hené een eerlijke, authentieke, hard werkende en optimistische collega.

Dr. W.H. Boer, internist-nefroloog, UMC Utrecht

Prof. Dr. A.J. Rabelink, internist-nefroloog,

voorzitter bestuur NFN