In memoriam Prof. dr. Willem van Son

In memoriam Prof. dr. Willem van Son

maandag, 15 april, 2024

Ons bereikte het bericht dat 29 maart 2024 onze emeritus hoogleraar Willem van Son is overleden. Willem was sinds 1985 als internist-nefroloog intensief betrokken bij het Groningse niertransplantatie-programma. Hij heeft mede aan de basis gestaan van dit succesvolle programma. Hij was een bekwaam en gerespecteerd arts met een enorme transplantatie kennis, die een warme band had met zijn patiënten.

Daarnaast was hij als buitengewoon hoogleraar onderwijs een bevlogen docent. Hij heeft vele studenten geënthousiasmeerd voor de nefrologie en de niertransplantatie in het bijzonder. Hij was daarbij een inspirator en mentor. Dankzij zijn internationale netwerk en vele contacten in combinatie met zijn herkenning van talent liet hij studenten kennismaken met toponderzoek. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke PhD programma tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Harvard Medical School. Willem is vele jaren een enthousiaste en inspirerende organisator geweest van de jaarlijkse Summerschool Transplantatie, waarbij studenten uit de hele wereld naar Groningen komen om kennis te maken met en te leren over transplantatie. Voor zijn verdiensten ontving hij in 2010 een koninklijke onderscheiding. Bij zijn afscheid in 2014 werd hij letterlijk op handen gedragen naar het UMCG door zijn studenten.

Wij zullen Willem bovenal herinneren als een zeer aimabel en betrokken collega, met oprechte belangstelling voor alle mensen om hem heen. Onze gedachten gaan uit naar zijn partner Marion en zijn familie. Wij zullen hem missen.

De onderafdeling nefrologie van het UMCG

Het Bestuur van het UMCG Transplantatiecentrum

WillemvanSon1.jpg