NFN publicatieprijzen uitgereikt aan prof. dr. Peter Deen (publicatieprijs voor gevestigde onderzoekers) en dr. Hessel Peters Sengers (publicatieprijs voor junior onderzoekers)

NFN publicatieprijzen uitgereikt aan prof. dr. Peter Deen (publicatieprijs voor gevestigde onderzoekers) en dr. Hessel Peters Sengers (publicatieprijs voor junior onderzoekers)

woensdag, 29 maart, 2017

Tijdens de Nederlandse Nefrologie Dagen 2017 in Veldhoven heeft het bestuur van de NFN voor de eerste keer de NFN publicatieprijzen uitgereikt.

170329 foto prijsuitreiking publicatieprijzen klein.jpg

De publicatieprijs voor gevestigde onderzoekers ging naar:

Prof. Peter Deen: Acetazolamide Attenuates Lithium-Induced Nephrogenic Diabetes Insipidus. J Am Soc Nephrol. 2016;27:2082-91.

Dit artikel vormt de climax van veel voorwerk. In een serie experimenten wordt aangetoond dat acetazolamide net zo effectief is in het verminderen van lithium geïnduceerde nefrogene diabetes insipidus als de gangbare hydrochloorthiazide - amiloride therapie. Bovendien zorgde acetazolamide voor minder bijwerkingen in de elektrolyt en zuur-base huishouding en trad er geen verhoging van de plasma lithium spiegel op tijdens behandeling met acetazolamide wanneer vergeleken met hydrochloorthiazide – amiloride therapie. Een fraai voorbeeld hoe basaal onderzoek kan leiden tot een rationale voor verandering van klinisch beleid, wat kwaliteit van zorg kan verbeteren.

De publicatieprijs voor jongeonderzoekers ging naar:

Drs. Hessel Peters-Sengers: Stretching the Limits of Renal Transplantation in Elderly Recipients of Grafts from Elderly Deceased Donors. J Am Soc Nephrol. 2016 [Epub ahead of print]

Een fraai voorbeeld hoe een zorgvuldige registratie en epidemiologische analyse van transplantatie data kunnen leiden tot nieuwe inzichten. De resultaten van deze publicatie zullen nationaal en internationaal leiden tot een rationeler beleid voor het toewijzen van nieren voor transplantatie en daarmee kwaliteit van zorg voor met name oudere patiënten kunnen verbeteren.