NFN wetenschapsdag: Anique ter Braak, Radboudumc, wint eerste prijs

NFN wetenschapsdag: Anique ter Braak, Radboudumc, wint eerste prijs

dinsdag, 17 oktober, 2017

Afgelopen vrijdag heeft het NFN Najaarssymposium plaatsgevonden. Er waren 52 abstracts ingediend (14 orale presentaties en 38 posterpresentaties). Naast  de posterpresentaties waren er twee invited speakers:

  • dr. Martin de Borst, UMC Groningen, ovr off-target effecten van FGF-23 n
  • prof. Roos Masereeuw, UMC Utrecht, over bio-engineering aspecten van kunstnieren.

De NFN prijzen voor de orale presentaties werden uitgereikt tijdens de gezamenlijke afsluiting met Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Nierstichting en NierNieuws.

1e prijs:

Anique D. ter Braake, Dept. of Physiology, Radboud Institute for Molecular Life Sciences, Radboud University Medical Center, Nijmegen

Magnesium prevents vascular calcification by inhibition of hydroxyapatite crystal formation

171013 1 prijs klein.jpg

De jury was onder de indruk van de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek, als ook de mogelijke implicaties. Dit gepresenteerde onderzoek biedt namelijk een verklaring waarom in epidemiologische studies een associatie wordt gevonden tussen serum magnesium concentratie en cardiovasculaire events. Er blijkt een pathofysiologisch mechanisme dat hypomagnesiemie bindt aan progressieve atherosclerose door toename van hydroxy-apatiet kristalvorming in plaques. Magnesium suppletie met name bij patiënten met een hypomagnesiemie zou mogelijk hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. De jury was bovendien onder de indruk van de inspirerende manier waarop de voordracht werd gehouden door de kandidaat, als ook van de kwaliteit van de dia’s.

2e prijs:

Marloes Sol, Dept. of Pathology and Medical Biology, Radboud University Medical Center, Nijmegen

Glomerular Enhancer of Zeste Homolog-2 (EZH2) histone methyltransferase reduces glomerular endothelial

3e prijs:

R.G.M. Lammerts, Dept. of Nephrology, University Medical Center Groningen

glycocalyx during diabetic nephropathy by regulating hyaluronan synthesis A novel endothelial cell based complement dependent cytotoxicity test in kidney transplantation

1ste prijs beste poster/abstract:

Rozemarijn Snoek

NPHP1 gene deletions cause ESRD in 0.9% of adult-onset cases