Nieuw onderdeel ‘Mantelzorgers’ op Nierwijzer.nl

Nieuw onderdeel ‘Mantelzorgers’ op Nierwijzer.nl

maandag, 14 november, 2022

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor nierpatiënten. Daarom publiceert nierwijzer.nl op de Dag van de Mantelzorg een nieuw onderdeel: Mantelzorgers. Mantelzorgers vertellen in korte video's over hun ervaringen met het geven van mantelzorg aan hun partner, kinderen of ouders. Ze praten over hun dagelijks leven en ze vertellen wat het geven van mantelzorg voor hen betekent of betekend heeft.

De ervaringsverhalen van andere mantelzorgers kunnen herkenning geven en kunnen je als mantelzorger op ideeën brengen, bijvoorbeeld hoe jij je mantelzorgtaken zou kunnen verlichten. Je kunt kiezen voor verschillende mantelzorgrollen: partner, ouder of kind. Onderwerpen waarover je video’s kunt kijken zijn bijvoorbeeld de relatie met familie en omgeving, kinderwens & erfelijkheid of angsten, zorgen en andere emoties.

Over nierwijzer.nl & de nieuwe module 'mantelzorgers'

nierwijzer.nl is begonnen als keuze-instrument met video’s van ruim 40 nierpatiënten van alle leeftijden. Hun verhalen over nierfunctievervangende behandelingen als dialyse en transplantie helpen ander patiënten bij het maken van een keuze voor een behandeling.

Bij het maken van die video's kwamen ook veel verhalen naar voren over de belangrijke rol van mantelzorgers. De wens was om ook hen op een laagdrempelige manier informatie en ervaringsverhalen te bieden. Zo ontstond het idee om Nierwijzer.nl uit te breiden. Met succes: 29 mantelzorgers werkten mee aan de video's die je nu kunt bekijken op nierwijzer.nl

Mantelzorgers delen hun ervaringen

Veel van de deelnemers aan de video's misten zelf ervaringen van mensen uit hun omgeving toen zij mantelzorger werden. Een van die deelnemers is Simone (36, partner van iemand met een nierziekte). Zij vertelt: ‘Als partner moet je toch veel aanpassen, zeker op het werk en ook bij vrienden is het begrip er niet altijd. Inmiddels ken ik een paar mensen die in dezelfde situatie zitten en met wie ik ervaringen kan uitwisselen, over de moeilijkheden en je twijfels. Dat is wel heel fijn om te hebben.....Ik heb het met de jaren een beetje toevallig gevonden.’

Hoe werkt de mantelzorgmodule?

  1. Ga naar nierwijzer.nl
  2. Kies voor Nierwijzer | Mantelzorgers
  3. Start het programma
  4. Hier kun je onderwerpen en een mantelzorgrol kiezen die voor jou relevant is.
  5. De video verschijnt in beeld.