RIVM Informatie over de booster van de coronavaccinatie, voor ernstig immuungecompromitteerde patiënten die een 3e prik hebben ontvangen

Booster voor de patiënten na hun 3e vaccinatie

De groep immuungecompromitteerde patiënten die in november een uitnodiging voor een 3e prik heeft gehad, komt ook in aanmerking voor een boosterprik. Het is van belang dat patiënten ook deze boosterprik halen.

Dat kan minimaal 3 maanden na de 3e prik (van de basisserie). Als de patiënt na de 3e prik nog corona heeft gehad, dan kan de boosterprik 3 maanden na het begin van de ziekte worden gehaald.

3de prik hoort bij basisserie vaccinatie

Deze derde prik is voor ernstig immuungecompromitteerde patiënten namelijk onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat.

Boosterprik is extra vaccinatie (ná basisserie)

De booster is daarnaast een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper na de basisserie. Die is om te zorgen dat de bescherming na de basisserie nog een keer verhoogd wordt.

Tijd tussen 3de vaccinatie en boostervaccinatie

Tussen de 3de vaccinatie en de boostervaccinatie moeten 3 maanden tijd zitten.

Tot wanneer ik kan ik mijn 3e prik halen?

Als u een uitnodiging hebt gekregen van uw medisch specialist om een 3e prik te halen bij de GGD, kan kunt u hiervoor uiterlijk 30 januari een afspraak maken.

Wat is het verschil tussen een derde vaccinatie en een ‘booster’ vaccinatie?

Een derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die na 2 vaccinaties nog onvoldoende beschermd zijn alsnog een betere bescherming krijgen (‘een immuunreactie opbouwen’). Deze derde prik is voor deze mensen daarmee onderdeel van de basisvaccinatie.

Dit is anders bij een booster. Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. Die is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties eerst wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming daarna is afgenomen.

Noot NFN: De samenstelling van een derde prik en van een boosterprik is overigens precies hetzelfde, er wordt hetzelfde vaccin gebruikt.

De integrale tekst van de informatie leest u hier

Datum: 
vrijdag, 17 december, 2021