Zorgverzekeraars: kwetsbare patiënten tijdens coronacrisis veilig vervoeren

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Nierpatiëntenvereniging Nederland, Nederlandse Federatie voor Nefrologie en Koninklijk Nederlands Vervoer in een brief aan VWS gevraagd om een protocol voor veilig vervoer van patiënten. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die op dit moment voor nierdialyse en oncologische behandelingen naar het ziekenhuis gaan en gebruik maken van zittend ziekenvervoer. Petra van Holst, algemeen directeur van ZN: “Om tijdens deze crisis de gezondheid en veiligheid van zowel patiënten als mensen die hen vervoeren te waarborgen, zijn extra maatregelen nodig.”

Van Holst: “Zorgverzekeraars en vervoerders hebben afgesproken dat vanwege de coronacrisis patiënten altijd alleen vervoerd worden. En vervoer gebeurt bij voorkeur in een bus, zodat de regel voor het houden van anderhalve meter afstand zo veel mogelijk in acht genomen kan worden.”

Zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en vervoerders hebben om het protocol gevraagd zodat duidelijk wordt welke voorzorgsmaatregelen de vervoerders moeten nemen als de anderhalve meter afstand niet gehouden kan worden, bijvoorbeeld bij het vastzetten van een rolstoel. Ook is er behoefte aan duidelijkheid welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn als er sprake is van noodzakelijk vervoer van patiënten met klachten (neusverkoudheid, hoesten, koorts) of voor patiënten die naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling, zoals dialyse of een oncologische behandeling. Zorgverzekeraars en vervoerders maken afspraken over de kosten die gemoeid gaan met het opvolgen een protocol en zijn ook in gesprek over eventuele andere benodigde maatregelen.

Datum: 
donderdag, 26 maart, 2020